Projekt

wait.JPG
would you drink this.JPG
water for use.PNG
DSCN5855.JPG
child carrying water.PNG

Enligt WHO finns det ca 1 miljard människor som saknar tillgång till rent vatten och flera miljoner människor, de flesta barn, dör i sviterna av förorenat vatten varje år. Det finns redan metoder och produkter för att rena vatten med solenergi. Ingenjörer utan gränser vill i samarbete med Leéiyen Systems i Kamerun sprida kunskapen om och användandet av dessa tekniker bland befolkningen på landsbygden.

Leéiyen Systems är en oberoende frivilligorganisation som arbetar för landsbygdsutveckling inom ett flertal områden. Deras arbetsområden omfattar utbildning, mänskliga rättigheter, människor med funktionshinder, vattenfrågor mm. 

På en del orter är själva bristen på vatten ett stort problem. Men på många platser finns det vatten. Problemet är att det är förorenat. Det finns relativt enkla metoder att rena vattnet från bakterier och mikroorganismer. Eftersom problemen ofta finns i U-länder med relativt riklig soltillgång kan man utnyttja solenergin till denna process. Vatten pastöriseras genom att värmas till drygt 65 C. UV-strålarna i solljuset kan också utnyttjas i kombination med uppvärmningen. Då räcker det med ca 50 C under en timme. Denna senare metoden kallas för SODIS och används på platser där PET-flaskor är lätta att få tag på.

Även om metoderna är relativt enkla finns det perioder då solenergin inte riktigt räcker till. PET-flaskor finns heller inte att tillgå överallt och de slits. Hållbarheten är ca 6 månader. 

Ingenjörer utan gränser vill i samarbete med organisationen Leéiyen Systems i Kamerun finna lösningar för bland andra byborna i Tatum att rena sitt vatten med hjälp av små resurser. Målet är att byborna själva ska kunna bekosta det material som kommer att behövas i processen. Det är enda möjligheten att nå långsiktighet. Vi kommer inte att dela ut stora mängder vattenreningsutrustning. Vi visar på möjligheterna att med små resurser rena vattnet själv. Leéiyen Systems kommer därefter att sprida dessa tekniker till fler platser när projektet avslutats.

Projektgruppens arbete innebär bland annat att jämföra effektiviteten i några olika metoder. Gruppen består främst av lärare, doktorander och studenter på KTH varför de flesta tester och möten sker där. Resultaten av dessa mätningar tillsammans med inventeringen av befintliga resurser på plats kommer att utgöra underlag för vad som kan implementeras i Kamerun.

Bloggat om projektet

DSC_0079.JPG

WADIS omorganiserar

Stefan Karnebäck
Under 2015 har vi etablerat informations- och utvecklingscentret DevICe. Personalen vid DevICe har nått ut till ca 800 personer, de flesta skolelever, med information om SODIS. För att få tillgång till mera resurser lokalt kommer vi att samverka med en för oss ny partner, Acohof.
IMG_6859.JPG

Informationskampanj om SODIS i Tatum

Stefan Karnebäck
Nu har verksamheten vid DevICe (Development and Information Center i Tatum, Kamerun) delvis kommit igång igen. Eftersom mätutrustningen skadades i regnet får de avvakta med att testa solugnar. Däremot har de startat en informationskampanj mot primärskolorna. De hoppas att nå alla primärskolor i Tatum innan eleverna går på ”sommarlov”. Kampanjen innebär att de informerar och entusiasmerar eleverna att börja använda SODIS-metoden i sina hem.
2015-04-26 15.34.10.jpg

Lägesrapport från Kamerun

Gustav Isaksson
Tidigt i våras fick vi, Hanna Axhamre och Caroline Svensson, besked om beviljat MFS-projekt (Minor Field Studies) från Sida och KTH. Vi är civilingenjörsstudenter från KTH på Design och Produktframtagningsprogrammet. Projektet utförs i Tatum, Kamerun och är ett samarbete med WADIS-projektet som leds av Stefan Karnebäck.
DSC_0047.JPG

Allt går inte på räls

Stefan Karnebäck
Det är inte allt som går på räls och det gäller även detta projekt. När jag lämnade Tatum efter starten av utvecklingscentret, DevICe, var alla mycket positiva och tacksamma över att verksamheten hade startat. Speciellt glada var de efter den formella avslutningsceremonin då de fick ta emot sina diplom. Väl medveten om att det alltid finns risker då initiativtagaren lämnar ett projektområde vågade jag inte jubla alltför högt. Men jag kände en viss optimism.
CooKit-demonstration.jpg

DevICe har etablerats

Stefan Karnebäck
Den förra veckan genomfördes ett träningsseminarium i anslutning till den plats där vi startat ett utvecklings- och informationscenter, Development and Information Center (DevICe), i Tatum.
REGEQdisplay.jpg

WADIS nya registreringsutrustning på plats

Veronica Wallängen
Under uppstarten av det nya testcentret för olika typer av solugnar som just nu etableras i Kamerun kommer WADIS mätutrustning för effektivitetsbedömningar av vattenreningsmetoder att testas för första gången.
DSC_0440.JPG

Teknik-SM-vinnarna besöker Tanzania

Stefan Karnebäck
Vi har nu varit 4 dagar hos Mavuno i Karagwe i norra Tanzania. Resan hit gick bra, men på vägen från flygplatsen i Entebbe fick vi två punkteringar som gjorde att vi missade gränspassagen till Tanzania. Den stängde en halvtimme innan vi kom dit. Tack var vår värds kontakter kunde vi få tag på tjänstgörande officer som var vänlig nog att administrera vår visumhantering och släppte in oss. Middag serverades kl 00:30, vilket på Swahili skrivs 6:30. (Det har skapat en del missförstånd redan.)
10488110_647490701995890_5717073449356005774_n.jpg

Funderingar kring WADIS-projektet

Matilda Berkell
Det är strax dags att skicka ett paket till Leeiyen Systems som vi har kontakt med i Kamerun. I detta paket ska Petrifilm skickas med, tillsammans med lite andra förnödenheter och lite foton som vi tog då vi var där.
DSCN6375.JPG

Intryck från besöksresan till Kamerun

Stefan Karnebäck
28 timmar efter avresan från Bamenda landar jag på Bromma. Försöker samla intrycken innan det är för sent. Det har varit en mycket lyckad resa som gett en hel del svar på de frågor vi hade.
Kamerun_2 043.JPG

Första veckan i Kamerun

Stefan Karnebäck
Efter en vecka i Kamerun är vi fyllda av intryck, både landskap, människor och vattentester. Vi har i Tatum lyckats skapa ett intresse för solenergi, att användas både till vattenrening och matlagning. Mycket tack vare våra gästvänliga och välorganiserade värdar, Leéiyen Systems.
Grytan kokar.JPG

WADIS (Solrenat Vatten) har kommit igång

Stefan Karnebäck
Projektet Solrenat Vatten eller WADIS har nu fortlöpt 4-5 månader. Den första tiden har vi delvis ägnat åt att hitta projektmedlemmar och fördelat arbetsuppgifterna mellan oss. Gemensamt har vi även haft många diskussioner om de alternativ som måste till då solen inte skiner. Det finns ganska många sätt att förbättra kvaliten på vattnet. Vissa är mer effektiva än andra. Ofta går det ut på att filtrera vattnet i sand- eller biosand-filter. Keramiska filter eller till och med växtfibrer går att använda, även potatismjöl och Alun.