Bloggen

onsdag, augusti 31, 2016 - 23:05
digg2.jpg
digg.JPG
montera3.JPG
sladd.JPG
skolomrade2.jpg
Fortsatt utbyggnad hos Mavuno Project, Karagwe, Tanzania som är en av Ingenjörer utan Gränsers största samarbetspartner. Under två veckor installerade vi ett trådlöst nätverk som ger täckning till de viktigaste områdena.

Projektet gick ut på att installera accesspunkter runtom skolan för att förse elever, lärare och volontärer med internet. Ett av kraven var att det trådlösa nätverket skulle kunna begränsas då skolan har 50 GB surf varje månad vilket brukar ta slut för tidigt. Det var planerat att installera sju stycken accesspunkter men eftersom två hus inte var färdigbyggda fick vi nöja oss med fem stycken, de två som blev över lämnas för framtiden (se sista bilden ovan för en karta över skolområdet med WiFi-teckning).

Tidigare hade Mavuno Project endast en enkelt hemrouter i lärarbyggnaden som var kopplad till en satellitmottagare. Vi behövde således gräva ner kablar till byggnaderna där accesspunkterna installerades. Detta var väldigt tidskrävande och som tur var fick vi hjälp av en kille som enklast kan beskrivas som Superman.

Vissa accesspunkter placerades längre än 100 m bort från källan, vilket anses vara längre än den max tillåtna längden. För att undkomma detta problem placerades nätverksswitchar vid olika knutpunkter. En del switchar placerades uppe på taken i gamla målarfärghinkar för att skydda mot fladdermössen som bodde där och deras avföring.

För att kontrollera det trådlösa nätverket installerades en laptop med den tillhörande mjukvaran, nu kan Adam (IT-ansvarig på skolan) enkelt ställa in tids- och hastighetsbegränsningar för att förhindra att surfmängden tar slut för tidigt.

Vi vill tacka Mavuno Project och specifikt Charles för gästvänligheten och den unika upplevelsen vi fick ta del av. Vi vill även tacka Gävle Offset som bidrog med utrustning till detta projekt. Till sist vill vi tacka Ingenjörer utan gränser som möjliggjorde detta projekt. Vi hoppas att vår insats ska hjälpa skolan och dess lärare att förse eleverna med en kvalificerad och konkurrenskraftig utbildning.

 

Rosie Keller

Mikael Hug