Bloggen

onsdag, juni 28, 2017 - 16:57
19549764_10155534712922566_967213487_o.jpg
Nu har det gått två veckor av Linköpingsgruppens projekt i Tanzania där vi just nu håller på att dra el till två nya byggnader på vår samarbetspartner, MAVUNOs, flickskola, samt ser över det tidigare installerade solpanelssystemet. Senare i sommar kommer vi även att undersöka potentialen för att utöka solpanelsmarknaden i området.

Under dessa två veckor har det varit många nya intryck. Det började redan när vi lämnade flygplatsen i Uganda då vi skulle möta upp vår chaufför som skulle ta oss till Tanzania-gränsen. Då vårt flyg var försenat och då gränsen skulle stänga inom några timmar, kändes resan som en biljakt i en actionfilm. Väl framme hos MAVUNO blev vi varmt välkomnade och fick vi för första gången testa på det tanzanianska köket då vi blev bjudna på ris och banan. Rasmus tyckte det var så gott att han inte åt upp.

I sommar kommer vi att bo på organisationens volontärbonde som är väldigt mysigt. Vi har fått ett varsitt rum, lagar mat på vår biogasspis och har bondat med vaktis som lär hos swahili om kvällarna (eller försöker i alla fall).

Under dagarna har vi mest varit ute på flickskolan där vi började med att gå igenom hela elsystemet, dels för att få en översikt över hela systemet och dels för att kontrollera så att allt fungerade som det skulle. Väl på plats så skiljde sig verkligheten en aning från våra bilder som vi hade utgått ifrån under planeringen i Sverige. Vi fick alltså omarbeta lite, men efter några dagars klurande har vi kommit fram till en bra lösning. Denna vecka har vi beställt kablar och imorgon påbörjar vi arbetet med att gräva mellan byggnaderna.

Av lärarna på skolan blev vi inbjudna på ett bröllop som vi spontant följde med på, även fast vi inte hade träffat brudparet. Resan var lite längre än vi trodde, totalt cirka 30 timmar tur och retur inpackade i en bil utan air condition. Största delen av resan bestod av skumpig grusväg, medan stora delar av de asfalterade vägarna bestod av mer hål än asfalt. Väl på plats var det en riktigt rolig upplevelse och var värt varenda sekund i bilen.

Allt som allt har det varit en riktig bra start på vår vistelse här i Tanzania och vi ser fram emot resten. Vi ska försöka hålla er uppdaterade på vad som händer.

Sara och Rasmus