Bloggen

tisdag, juli 11, 2017 - 20:25
Toalettbygge.png
Projektet går framåt i hisnande fart här i Ghana. Vi har nu byggt upp huset och det enda som fattas är fasad, tak, dörrar, lampor och lite snygg färg.

Dock är det mycket som inte alltid blir som man tänkt sig här i Ghana. Banken har lite för många gånger haft slut på pengar när vi kommit dit och senast hade vår bank i Sverige problem vilket resulterade i att vi snopet fick åka hem utan någon cement. Att frakta material här är inte heller helt smärtfritt då flakmopeder packas så hårt att de knappt kan rulla fram och dessutom har lastbilen som ska frakta sand kört fast i den leriga jorden några gånger för mycket.

 

Förhållandet till tid är mycket mer avslappnat här än vad vi är vana med hemma. Ska någon träffa dig klockan 9:00 dyker personen med största sannolikhet upp klockan 10:30 istället (om du har tur). Det tar lite tid att vänja sig med detta men vi tar vara på dötiden så mycket som möjligt och försöker lära oss mumpurli (det lokala språket) eller besöker någon person som bor i byn. Hittills kan vi bara några få hälsningsfraser men snart ska det nog gå att hålla en kortare konversation. 

 

Denna vecka har vi förutom att slitit vid byggarbetsplatsen även besökt ett mysigt eko-farming guesthouse i grannbyn Karimenga där vi lärde oss att spela på afrikanska trummor och hade en fantastiskt rolig kväll med lokalbefolkningen. Befinner ni er i norra Ghana någon gång bör ni verkligen besöka detta ställe. Så nu har vi köpt oss två lite för stora afrikanska trummor som vi ska försöka få med oss hem till Sverige och störa grannarna med hemma i Linköping.

 

Skolan har senaste veckan anordnat ett skolmästerskap för regionen vilket har inneburit att flera andra skolor kommit och bott på området och veckan har bestått av bara sport och inga lektioner. Robert lyckades under detta mästerskap leda grabbarnas handbollslag till en solklar seger. När vi inte tittat på sport har vi även hängt en hel del med rektorns bror som varit på besök i Wulugu. Han är en gammal minister som är väldigt glad i öl och som har besökt nästan alla länder i världen förutom Sverige. Med honom har vi haft många spännande diskussioner om vilka problem Ghanas regering står inför och han har berättat historier om hur det var när han var på middag med Storbritanniens drottning.

 

Nästa vecka ska vi hålla i utbildning om vårt projekt så att personalen på skolan har full koll på projektet även efter vi åkt hem. Vi hoppas även att vi blir klara med byggnaden denna vecka så vi sedan kan ha en stor invigning och studenterna kan få börja använda toaletten.

 

 

Robert & Felicia