Bloggen

tisdag, juli 4, 2017 - 05:59
20170629_123225 (2).jpg
Nu har vi kickat igång årets projekt på Wulugu Senior High School i Ghana där vi i sommar ska bygga en hållbar sanitetslösning. Projektet ska leda till användning av urin och avföring som gödning på skolans jordbruk. Därför är en viktig del i vårt projekt att utbilda lärare och studenter i hur och varför de ska använda lösningen.

Tiden i Ghana har hittills varit händelserik och väldigt välkomnande då alla från byn Wulugu vill ha kontakt med oss och mer än gärna visar sina hem och bjuder på mat. Resan till Wulugu började med att resväskorna inte fick följa med inrikesflyget och vår chaufför, som skulle hämta oss vid flygplatsen var försenad. Där stod vi, två förvirrade själar i ett land vi aldrig varit i tidigare, utan nummer till chauffören och med tvivelaktig information från flygbolaget om när väskorna skulle anlända. Lyckligtvis löste sig allt efter några timmars irrande och med massor nya intryck från bland annat det Ghanianska köket.

 

I Wulugu bor vi i år på skolans område tillsammans med rektorn i hans hus. Detta gör att vi aldrig behöver känna oss ensamma och kan ha spännande diskussioner om hur livet här i Ghana skiljer sig åt från hur det är att leva i Sverige. Till exempel är det inte ovanligt att man köper med sig en levande get som bröllopspresent och fraktar med sig denna i en bil full med folk över halva Ghana (Robert och geten blev bästa vänner denna resa).

 

Vi var tvungna att modifiera projektet när vi väl kom ner hit då vissa saker inte riktigt fungerade så bra i denna miljö som vi tidigare trott. Med hjälp av en lokal hygienexpert och med några timmars arbete med konstruktionen i CAD för Roberts del har vi gjort de förbättringar som krävts för att projektet ska bli lyckat. Skolan som vi arbetar på är väldigt positiva till vårt projekt och de hjälper oss gärna med både stora och små frågor om hur saker fungerar här i Ghana.

 

När vi snart avslutar vecka tre har vi både anställt de otroligt duktiga grabbarna som syns på bilden ovan samt påbörjat bygget. Vi har hunnit med att gå på ett stort födelsedagskalas, fått följa med hem till några locals i byn och senast var vi på ett bröllop i storstan.

 

Nästa vecka ska vi färdigställa grunden till huset, ha ett möte med jordbrukslärarna om hur toalettlösningen kan inkluderas i deras undervisning på skolan. Robert har blivit utnämd coach för skolans handbollslag och ska leda dem i nästa veckas skolmästerskap mellan närliggande skolor, detta mästerskap kommer pågå under hela nästa vecka så Robert kommer få fullt upp.

 

Det är svårt att få med alla intryck och upplevelser som vi erfarit under dessa tre veckor i ett inlägg. Vi kommer inom kort uppdatera er med mer spännande saker som händer här i Ghana i sommar.

 

Robert & Felicia