Bloggen

söndag, augusti 13, 2017 - 21:45

Redan i taxin från flygplatsen i Kathmandu förstod vi hur annorlunda allt skulle bli de kommande månaderna. Taxichauffören som i sann nepalesisk anda nickar och ser förstående ut när vi nämner vart vi ska. Han tar med oss in i den svindlande stadsdjungeln av smog och lerdamm. Han verkade högst ha lika bra koll som oss på vart vi var påväg. Knappt fyra timmar senare och med hjälp av säkert ett dussin vänliga själar längs vägen kommer vi fram till hotellet som lustigt nog bara är ett par kilometer från flygplatsen. Det är svårt att säga om det här fenomenet uppstår till följd av kommunikationssvårigheter eller en illvilja av taxichaufförerna av missa en körning men hur som helst har det varit en del problem att ta sig omkring i den här staden.

Några dagar efter ankomst flyttade Build Up Nepal (organisationen vi är här för att bistå) knappt ett kvarter ifrån vårat hotell. Detta underlättade logistiken dramatiskt. Build up Nepal etablerades efter gorkha-jordbävningen 2015 för att bistå med att sprida byggnadsteknik och koncept av jordbävningssäkra hus. Främst riktat mot de fattigare delarna av regionen utanför huvudstaden. Väldigt många blev av med sina hem och av ekonomiska samt tillgänglighetsskäl uppkom ett stort behov av billiga metoder för att bygga av lokalt material, då transporter inte alltid är en möjlighet. Detta har lett till ett koncept där man använder sig av CSEB (Compact stabilized earth bricks) som alltså är lokal jord med mindre tillskott av sand och cement som pressas med en hävstångskraft för att producera block hårda nog att bygga med.

Problematiken ligger i dagsläget främst i att kvalitén varierat ganska kraftigt på olika block som testats. Något som vi fått i uppdrag att dels undersöka och dessutom försöka motverka. Som underlag för hur produktionen går till fick vi dessutom resa ut till ett par byar under tiden här och observera byggnationerna i olika stadier.

Första tiden spenderade vi i den lilla bergsbyn Dadagaun där Build Up sen tidigare varit aktiva med tillverkning av block. Under 3 dagar tillverkade vi, med en utsikt över hela Katmandu dalen, block för att kunna göra diverse hållfasthetstester på. Tillverkningsprocessen skulle i teorin gå lätt och alla block göras under samma dag, men under monsunen kommer regnet snabbt och tillverkningen avslutades kvickt på grund av kraftigt regn och kommande timma spenderade Istället under ett entrétak tillsammans med 5 rökande masalatedrickande nepaleser. När regnet äntligen slutade hade mixen regnat sönder och tillverkningen avslutades för dagen. På en dag ska cirka 300 block kunna tillverkas, vi hann ett trettiotal. Nästkommande dag upprepades samma procedur, samma dagen efter.

Det tar lite drygt en månad från att man pressar ett block tills att det är färdigt att användas vid byggnation.  Detta har gjort att både planering och utformning av potentiella tester för utvärderingen krånglig. Det är en mängd faktorer att ta hänsyn till och blockens till synes oundvikliga standardavvikelse har gjort många av våra resultat svåra att tolka. Ännu en viktig poäng i det här sammanhanget är att även om vi lyckats minska variationen under mer kontrollerade former har det inget reellt värde för organisationen om det inte går att upprepas av lokalbefolkningen.

Efter 7 veckor börjar vår tid i Nepal lida mot sitt slut. Vi har haft en fantastisk resa men den har också kantats av problem och utmaningar. Arbetssituationen här kontrasterar enormt mot hemma, struktur saknas och skapar svårigheter och tidsspill under arbetets gång. Planering är något som bara finns teoretiskt och stor anpassningsförmåga är ett måste. Men när man varit här ett tag blir det lugna tempot och laid-back attityden ett härligt avbrott mot det höga tempot och stressen hemma.

Att tackla den här sortens problematik har varit otroligt utmanande och lett till många suckar när saker och ting inte gått som förväntat. Samtidigt har det varit otroligt givande och en fantastisk upplevelse. 7 Veckor har flugit förbi och det känns som vi skulle ha kunnat stanna minst 7 veckor till med att fortsätta krossa block på olika sätt för att utöka vår förståelse av den här sortens material.